Masszázs oktatás

Speciál

A fogyatékkal, fogyatékossággal élő emberek esetében, az energetikai egyensúly szinte aligha állhat fenn. A KoroKan masszázzsal éppen ezt az energetikai felbomlott egyensúlyt próbáljuk befolyásolni, többé-kevésbé helyreállítani a sérült személyek kezelésekor.

A masszázs során különleges pontokra, az úgynevezett meridiánokra (energiavezeték) gyakorolunk hatást, aminek következtében harmonikus állapotot teremthetünk, így enyhítve a kellemetlen tüneteket. A gyakorlott terapeuta a fogyatékkal élő személy egyéni szükségleteihez tudja igazítani „kezelési tervét” és bár a masszázstechnika elsősorban a földön fekvő személyen alkalmazható teljes sikerrel, mégis a gyakorlat azt mutatja, hogy hatékony tud lenni egy nehezen mozgó, lefeküdni nehezen tudó személynél is kezelés vagy a részkezelés (előfordul, hogy valamely akadályozottság miatt nem teljes kezelést végzünk).

A KoroKan masszázst végző szakember a fogyatékos állapotot előidéző okokat nem szünteti meg, csodára a KoroKan terapeuta sem képes.

Mivel a terápia serkenti a szervezet energiaáramlását, és tulajdonképpen impulzusokat küld az esetleg nehezen regenerálódó szervekre, ezáltal pozitív hatása van az anyagcserére, és a vérkeringést is javítja.

A szervezet egészében a hatás:

 • a nyak-, hát- és derékfájdalmak csökkennek,
 • különböző izomfájdalmak esetén izomlazulás, fájdalomcsökkenés tapasztalható,
 • vér- és nyirokkeringési zavarok enyhülnek,
 • az ödémás állapotok javulnak,
 • a kimerültség, fáradékonyság csökken, megszűnik,
 • idegesség, ingerlékenység és a feszültség oldása tapasztalható
 • a szervezet méregtelenítése, vagyis a szervezet öngyógyító mechanizmusai beindulnak.

 

A terápia az izommozgatás segítségével, illetve a test különböző pontjainak ingerlésével a szervezet felborult egyensúlyát kívánja helyrehozni. Hatása van az agy érését, kapacitását, a két agyfélteke összehangolását, a test és a lélek együttműködését segíteni, ezért alkalmazható előnyösen pl. hiperaktív személyek esetében.

Az alternatív orvoslás álláspontja szerint a hiperaktivitás, mint jelenség a szervezet egyensúlyának megbomlásáról tanúskodik, és ezt a belső egyensúlyt kell helyrebillenteni. A pozitív hatást mindenkinél a saját fizikai, lelki, temperamentumbeli sajátosságai alapján az egyén igényeit figyelemmel kísérő terápiával érik el.

 

Esetleírások:

Kissné Mayer Mária, napközi-vezető

Virágfüzér Napközi Otthon, Sopron:

 

Az elmúlt időszak eredményei a terápiában résztvevő napközisek állapotában:

 • együttműködés képességének javulása, környezetükhöz való alkalmazkodás,
 • mozgás, motoros funkciók erősödése (pontosabb nagy- és kismozgások, téri tájékozódás, javuló mozgáskoordináció, tartáshibák mérséklődése),
 • beszéd-kivitelezés, beszédmegértés javulása, kifejezőképesség gazdagodása,
 • érzelmi stabilitás, kiegyensúlyozott hangulat.

 

Középsúlyos, értelmi akadályozott, 40 éves nő

K. Zs. oxigén hiánnyal született, nehéz elhúzódó születés következtében. Mozgása nehézkes, ízületei feszesek, merevek voltak. Értelmi szintje (IQ) 35-40 között van, írni-olvasni nem tudott megtanulni, de önállóan elvégzi a napi rutinfeladatokat. Jobb kezét alig használta, ökölbe szorítva tartotta teste mellett. Őszinte és szókimondó, szereti és igényli segítői közvetlen jelenlétét. Szeretetét simogatással, öleléssel fejezi ki társai és segítői felé egyaránt.

 

Zs. elsőként „jelentkezett” a masszázsra!

Hely- és helyzetváltoztató mozgásai kifinomultabbak lettek. Járása stabilabbá, határozottabbá vált, ha „sietős” dolga akad, futni is képes, ami eddig nem volt rá jellemző!

Zs. bal kezes és alig használta jobb kezét, de a terápiának köszönhetően (önmaga számára észrevétlenül) ösztönösen jobb kezével nyúl a különböző tárgyakért, szinte azonos mértékben bal kezével (kivéve rajzolás és étkezés során).

A mai napig ő akar az első lenni, amikor elkezdjük a terápiás kezelést.

Autista 22 éves, fiatal lány

H. D. az autistákra általánosan jellemző rendkívül bizarr dolgokat művel, időnként magára önti az ételt, bepisil, nyálát gyűjtögeti. Izolált típusú autista, aki szociálisan nem kezdeményez, általában elutasító. Szenzoros ingerfeldolgozás zavara miatt, csökkent fájdalomérzet, de fokozott zajérzékenység jellemző rá.

Terápiás kezelése heti rendszerességgel zajlott 15 egymást követő héten keresztül. Minden szerdán 9-10 óráig volt erre lehetőség az intézet konditermében. Az első alkalommal 15 percig engedte a terápiát (kezével csapkodott, így jelezte, hogy elég ebből, felállt és elvonult) majd idővel 5-10 perccel növelni lehetett a masszázst.

Maga a KoroKan terapeuta (külsős segítő) élte meg nagy élménynek, amikor kb. a hetedik alkalomnál 40-45 percen keresztül folyamatosan masszírozhatta a lányt.

A tizedik alkalomnál D. teljesen ellazult és el is aludt a kezelés során. D. bizarr viselkedés mintái megmaradtak, de többször vesz fel szemkontaktust, és sokat beszél, adekvát válaszokat ad.

 

Súlyos orvosi mulasztás, műtéti hiba miatt halmozottan és súlyos mértékben akadályozott 64 éves férfi

H. J. 53 éves korában, 11 évvel ezelőtt egy orvosi műhiba (carotis stenosis tisztítás) következtében baloldali bénulttá vált. A sérülés érintette a nyelési reflexet (pépesített étellel etetjük) és a beszédközpontot és ez a súlyos sérülés a mai napig fennáll.

A terápiás kezelés elindítása a jelenlegi mentális és fizikai állapot megtartása, valamint az állapotromlás megelőzésére irányul.

J.-t a kezelés során kiemeljük a kerekesszékből, hátára fektetjük, majd baloldalról indul a masszázs, a feszes „bénult” izmokat jól átmasszírozzuk. A kezelés során jókedvű, nevetgél és gyakran elalszik. Amikor az alvási fázisban van, szinte megdöbbenünk, amikor az ökölbe szorított merev kézfeje egyszer csak kinyílik, a bal láb merev görcse is megszűnik. A blokkok valószínűleg teljesen oldódnak és a merev végtagok lazákká, megfelelő tónusúvá válnak.

J. időnként jelentkező vérnyomás-ingadozása megszűnt, hangulatára a teljes kiegyensúlyozottság jellemző.